Svart vinbärssaft

Svarta vinbär

Det ser ut att bli en riktigt bra skörd av svarta vinbär i år! Idag plockade jag ungefär två liter bär som jag tänker koka saft på. Svartvinbärssaft är bland det godaste som finns! De bär som finns kvar på busken, tänker jag göra gelé av. Jag har aldrig gjort det förut, så det skall bli spännande att se hur det går. Detta recept på svart vinbärssaft har jag använt mig av sen 70-talet:

Svart vinbärssaft

SVART VINBÄRSSAFT

Ingredienser:
2 l (c:a 1 kg) svarta vinbär
6-7 dl vatten
6-7 dl socker per liter avrunnen saft
1 rågat kryddmått bensoat

Gör så här:
Rensa och skölj bären.
De behöver inte repas.
Koka upp vattnet i en stor gryta.
Ta minsta vattenmängden om bären är fullmogna och riktigt saftiga.
Lägg bären i grytan och koka dem under lock i c:a 10 minuter.
Kläm bären då och då mot grytans kant så att de krossas.
Häll upp massan i en silduk.
Låt saften självrinna i 30 minuter.
Mät saften och låt den koka upp.
Tillsätt sockret och låt saften därefter koka upp på nytt.
Skumma väl. Ta grytan från spisen.
Rör ut bensoatet i lite av den varma saften.
Blanda den med den övriga saften. Häll upp den på väl rengjord varma flaskor.
Fyll dem ända upp och tillslut dem genast.
Recept från: Safta, sylta, konserverva. ICA-förlaget.

Skriv ut receptet