ÅRETS RABARBER TOKVÄXER!

RabarberI år verkar rabarbern trivas ovanligt bra. På bara några veckor växte den och blev så här stor!

Stjälkarna var så rejäla att jag inte orkade rycka bort dem, som man bruka göra när man skördar rabarber. Jag fick ta hjälp av en stor sekatör istället. Det blev så mycket rabarber att jag inte vet hur jag hur skall ta hand om dem. Och då har jag ändå gett bort en stor del. Frysen är så full, att där får den inte plats.

Hittade ett recept i senaste numret av Sköna hem, som jag i alla fall kan använda några av stjälkarna till.


Späd rabarber med havresmul

Vaniljglass:
1 1/2 dl standardmjölk
1 dl grädde
1/2 vaniljstång
3 äggulor
1/2 socker
Rabarber:
4 rabarberstjälkar
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång
Havresmul:
1 dl havregryn
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl strösocker
25 gr smör

Vaniljglass: Koka upp mjölk och grädde tillsammans med delad vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Låt svalna. Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda med gräddblandningen och sjud under kraftig vispning tills den börjar tjockan vid 85 grader. Kyl smeten innan du silar den och kör den i glassmaskin.

Rabarber: Ansa rabarbern och skär den i 5 cm stora bitar. Koka upp vin och vatten i en kastrull och tillsätt socker, kanelstång, kardemumma och en delad vaniljstång med urskrapade frön. Låt sjuda i 10 minuter och ta sedan av från plattan. Tillsätt rabarbern och låt dra i ca 15 minuter.

Havresmul: Blanda havregryn, mandel, socker och smör till en smulig de. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg, rör om någon gång under tiden.

Ta till sist upp rabarbern ur lagen och servera med havresmul och vaniljglass.
Ur: Från skog till bord. Bonnier fakta