Nu blommar syrenerna! I alla fall här i Stockholmstrakten. Och vad får en att känna att nu sommaren här, om inte en bukett syrener? Doftar ljuvligt gör de också. Man kan också använda syrener i matlagningen, såg jag på Allt om trädgårds hemsida. Till exempel kan man göra en svalkande sorbet:
SYRENSORBET
Ingredienser:
5 dl vatten
2,5 dl socker
5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
1 citron, saften
citronskal, samt lila och vita syrenblommor till dekoration
Gör så här:
Koka upp vatten och socker i en kastrull.
Ta kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter.
Sila ifrån blommorna och låt svalna.
Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.
Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp.
Ställ in i frysen i 15 minuter.
Ta ut och vispa igen.
Ställ in i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång.
Frys i minst 1 timme före servering.
Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.
Recept från: Allt om trädgård