Mina örter & kryddor

I år har jag flyttat min odling av örter och kryddor till uteplatsen. Tänkte att det kunde vara trevligt att sitta där och känna doften av dem. Vilket det också visade sig vara! Så rogivande att sitta där och bara titta på dem. I år har jag dessa örter och kryddor:

LAVENDEL

Ett måste på en kolonilott. Både för dess underbara doft, men även för att den lockar till sig fjärilar, bin och andra pollinatörer. Trivs bäst på en solig, torr och mager plats.

ROSMARIN

Härlig krydda till kötträtter, potatisrätter, lamm, fågel och vilt. Man kan även göra te av bladen. Är egentlige flerårig, men är tyvärr inte tillräckligt härdig för att övervintra i det svenska klimatet. Tips! Istället för att torka rosmarinen, lägg in kvistarna som de är i frysen.

RUCCOLA

Lättodlad och nästan lite väl snabbväxande. Godast färsk i sallader eller som dekoration.

OREGANO

En växt och hör till en av de många kryddor som har använts som läkemedelsväxter. Den innehåller antioxidanter, som är viktiga för att immunförsvaret. Den sägs också vara antiinflammatorisk.

Salvia

SALVIA

På blomsterspråket står salvian för ”husliga dygder, bot och befrielse”. Skickar man den till någon betyder den ”blotta tanken på dig får mitt hjärta att banka”. Doften är mjuk och lugnande. Används som rökelse i vissa religioner då röken tros avvärja onda andar, känslor och energier.

LIBBSTICKA

Flerårig och lättodlad växt som kan bli upp till tre meter hög! Jag har fått den av min kolonigranne Gunnilla. Som i sin tur har fått den av sin pappa. Lite kul med växter som går i arv. Passar bra som smaksättare i soppor, fiskrätter och såser.

Persilja

PERSILJA

Tvåårig växt som tål att övervintra. Jag föredrar den krusbladiga. Den passar bättre att frysa in än den slätbladiga, tycker jag.

GRÄSLÖK

Jag fick den för många år sen av en kolonigranne. Återkommer troget varje år. Blommorna älskas av humlor, bin och fjärilar. Så klipp inte bort dem! Låt blommorna vara kvar tills de vissnat.

KINSESISK GRÄSLÖK

En mycket god gräslök med smak av vitlök. Också med vackra blommor, fast vita.

TIMJAN

Timjan är inte bara användbar som krydda, den passar också fint som marktäckare i soliga och torra lägen. I stenpartier, i framkanten av en rabatt eller på murar.

ÅBRODD

En gammal torparväxt. Flerårig. Påminner lite om dill till utseendet, men doftar som citron. Kan används för att krydda brännvin, kött, kakor och soppor. Sorten ”Predikoväcka” (som min Åbrodd inte tillhör) ingår i serien Grönt Kulturarv där gamla odlingsvärda sorter tagits tillvara och börjat odlas igen.

MALÖRT

En flerårig, traditionell medicinal- och trolldomsväxt. Används för smaksättning av brännvin. En välkänd ingrediens i den franska starkspriten absint. Torkade kvistar ger fin doft inomhus.

Spansk körvel

SPANSK KÖRVEL

Köpte den som ett litet skott i år och den har inte gått i blom än. Smak och doft påminner om ”Kungens av Danmark bröstkarameller”. Används som smaksättning av soppor, sallader och stuvningar och som krydda i matbröd och andra bakverk. Färsk makrill som fyllts med späda körvelblad innan den steks eller grillas sägs vara en delikatess!

ISOP

Kan användas som smaksättning i sallad eller soppa. Ingår i den franska likören Chartreuse. Lockar till sig fjärilar och bin. Inom folkmedicinen har isop använts som vattendrivande, mot reumatism och för att förbättra matsmältningen.