Mina blommor & blader

Med växter är det så att vissa har man hela tiden, medan vissa tröttnar man på, gör sig av med eller ger bort. Vissa växter vill inte trivas, hur man än anstränger sig. Därför kan det variera från år till år, vilka växter jag har. I år, dvs 2023, har jag dessa blommor och blader på min kolonilott.

SNÖDROPPE

Snödroppar måste man bara ha. De signalerar att nu är det vår och attsnart kommer sommaren.

KROKUS

Krokus måste man ju också ha. Som en påminnelse om att det är vår och att sommaren är på väg. Tyvärr gillar även rådjuren dessa växter. Och i år blev alla mina krokusar uppätna av dem.

LILJEKONVALJ

En av mina absoluta favoritväxter sen barndomen. Har fått dem av en granne på koloniområdet. De första åren kom den med nån enstaka blomma. Men i år, äntligen, blommade den för fullt!

Gullviva

GULLVIVA

Ännu en favoritblomma från min barndom. Blommar i maj. Uppskattad av vildbin. Och bra för övervintrade humledrottningar som behöver mat på våren, så att de kan bygga upp nya samhällen.

BERGENIA

En mycket tålig perenn. Växer på de mest ogästvänliga ställen. Har stora gröna blad som håller sig gröna året om. Blommar på våren, nån gång mellan april och juni.

FUNKIA

Trivs bäst i halvskugga. Vill ha fuktig humusrik jord.

Iris

IRIS

En växt som trivs nästan var som helst. Blommar under våren. Mina exemplar har jag fått av en kolonigranne. Växten har fått sitt namn efter regnbågsgudinnan Iris i den grekiska gudasagan. Hon använde regnbågen som en bro mellan himmel och jord. När hon gick på bron fastnade regnbågens färger på hennes fotsulor. I hennes fotspår växte det sen upp blommor i regnbågens alla färger, Iris-blommor.

Stäppsalvia

STÄPPSALVIA

Trivs i soligt läge och vill gärna stå i väldränerad, kalkrik jord. Blommar som mest under juli. Klipper man av blomaxen av strax innan de är helt utblommade kommer plantan tillbaks med nya blommor. Passar utmärkt i buketter.

PRAKTBETONIKA

Humlorna älskar denna växt. Fick den av min kolonigranne Gunilla, som värnar mycket om just humlor.

Kungsljus

KUNGSLJUS

Fanns på lotten när jag köpte den. Passar utmärkt som avdelare. Själv använder jag dem som häck. Mycket lättskött. Det är en också en medicinalväxt. Under andra världskriget användes den som bedövningsmedel. Och dekokt på blommorna sägs ge håret mer glans. Finns också att köpa som kosttillskott.

Daggkåpa

DAGGKÅPA

Lättskött, snabbväxande och långlivad. Frösår sig lätt. Kan blomma igen om man klipper ner växten efter blomning. Passar utmärkt som snittblomma. Både blommor och blad kan användas som utfyllnad i sallad. Man kan räven att koka te på växten. Inom läkekonsten har daggkåpan använts som sårförband eftersom den innehåller garvämnen som drar ihop huden.

Syren

SYREN

Jag har två syrenbuskar. Den ena var en överbliven liten stackare som jag fick av nån som hittat den slängd nånstans. Den verkar vara en vanlig bondsyren och visade sig vara lila till färgen. Den andra har jag fått av min kolonigranne Marco. En liten stackare den också. Vad den har för färg vet jag inte. Den har inte börjat blomma än.

Rosenspirea

ROSENSPIREA

Låg och lättodlad buske. Blommar från juli till september. Blir c:a 80 cm hög och ungefär lika bred. Passar jättebra som avdelare eller som häck. Ett plus i kanten är att den ogillas av rådjur!

BENVED

En av de första växter jag köpte till min lott. En buske som heter Evert. Jag har två stycken på vardera sidan om ingången till lotten. Den får röda fruktkapslar i slutet av sommaren. Tyvärr drabbas den alltid av nån lössvariant i början av sommaren varje år. De är jättesvåra att bli av med. Det brukar sluta med att jag får klippa bort de angripna delarna.

Pion

PION

Vad är en trädgård utan pioner? Den här pionen har jag själv köpt, men tyvärr la jag inte dess namn på minnet. Det enda trista med pioner är att blomningstiden är så kort. Så man får se till att vara på lotten den korta tid den blommar, så man inte missar det.

Doftpion

PION

Fanns på lotten när jag köpte den. Doftar ljuvligt! Trots att jag har planterat om den massor med gånger trivs den fortfarande bra. Somliga säger att har man en gång planterat en pion blir man aldrig av med den. Och det verkar stämma. Så här vacker blir den som bukett tillsammans med Jättedaggkåpa!

Dagens bukett
Astilbe

ASTILBE

Astilbe trivs bäst i lite skuggiga lägen och där det är fuktigt. Får den sen bra med gödsel så blommar den så här fint!

ASTILBE

Vet inte vilken Astible som är vackrast. Den rosa eller den vita. Astilbe passar förresten väldigt bra som snittblomma.

ROS

Jättesöt liten rosenbuske som blommar hela sommaren. Kommer igen, år efter år, efter år. Och är alltid lika fin.

ROS

Den här fina rosenbusken har fick jag av min dotter, när de skulle göra om sin trädgård och inte kunde ha den kvar. Blommar intensivt hela sommaren!

ROS

Denna ros köpte jag förra året. Och den klarade som tur var vintern. Annars var det många rosor som inte gjorde det. Förmodligen för att det var blött och is om vartannat.

Ros

ROS

Denna ros är ny för i år. Tabor, heter den.

ROS

Även denna ros är ny för i år. Den heter Fleur.

ROSENSTAV

En växt som humlorna bara älskar! Det är därför jag har jag den. Fick den av min kolonigranne Gunilla som vurmar lite extra för just humlor. Hon är nästan expert på dem. Kan till exempel se skillnad på en hane och hona. Om det är en humla som har övervintrat eller inte. Helt otroligt!

Vidjehortensia

VIDJEHORTENSIA

En buske som passar bra i en rabatt med perenner eftersom den fyller ut så bra. Annars kan det ju kännas lite fel att blanda buskar och perenner i en rabatt. Blommar under sensommar och tidig höst.

Flox

FLOX

En av de första växter jag köpte till min kolonilott var denna vita Flox. Efter några år tröttnade jag på den och försökte bli av med den. Men det resulterade bara i att de blev ännu fler…

Stjärnflocka

STJÄRNFLOCKA

En av mina absoluta favoritperenner! Så naturlig och anspråkslös. Och väldigt tacksam. Blommar dessutom nästan hela säsongen. En av Linnés favoritblommor förresten, har man berättat för mig. Den fanns lite här och där på lotten när jag övertog den. Så jag plockade ihop plantorna och placerade dem tillsammans. Och sen har de förökat sig, så jag till och med har kunnat ge bort plantor av den.

Flox - Katarinas kolonilott

FLÄCKFLOCKEL

Denna växt var en av de första som jag köpte till min kolonilott! Den blommar troget varje år på sensommaren. Mycket lättskött. Det enda negativa med växten är att den blir så himla lång i förhållande till övriga växter.

Gullris

HÖSTGULLRIS

Egentligen en ört. Blommar framåt hösten. Ej att förväxla med kanadensiskt gullris, som är mycket invasiv och bör bekämpas.

Daglilja

DAGLILJA

Som namnet antyder blommar varje blomma bara under en dag. Drar till sig fjärilar och bin. Behöver mycket vatten. Men vill inte stå för blött.

Tistelbollar

TISTELBOLLAR

Fick dem av min kolonigranne Marianne för ett par år sen. Så vackra! För att inte tala om vad humlorna älskar dem.

AXVERONIKA

Tacksam växt som blommar hela sommaren.

PRAKTRUDBECKIA

Denna växt fick jag för många år sen av min kolonigranne Sonja. Lättskött växt som trivs i de flesta trädgårdar, bara den får ordentligt med ljus. Blommar från juli till oktober

SKÖLDPADDSÖRT

Ännu ett av mina senaste tillskott. En mycket lättskött perenn som blommar framåt hösten. Tyvärr tycker även rådjuren om den. Och tar gärna en tugga av den när de har vägarna förbi. Vilket de har alltför ofta…

KÄRLEKSÖRT

En robust och tålig perenn. Fick den av min kolonigranne Marco. Kan med fördel planteras i områden där det är torrt, i steniga partier eller längs kanter. Trivs allra bäst i full sol. Eftersom det är en suckulent, som lagrar vatten och näring i sina blad, skall den inte stå alltför fuktigt. Blommar på hösten.

HÖSTASTER

Blommar som namnet säger på hösten. Trivs bäst i en solig och skyddad miljö, men inte i direkt solljus.

HÖSTANEMON

En traditionell växt i koloniträdgårdar. Tålig och anspråkslös. Blommar sent på sommaren och en bit in på hösten.

RÖD SOLHATT

Också en traditionell växt i koloniträdgårdar. Härdig och färggrann. Blommar framåt hösten.

HUMLE

Jag har Humle på vindskyddet mot gatan och den blommar så fint varje höst. Humle under huvudkudden anses göra att man sover bättre. Och av blommorna kan man göra en sån här fin krans.

Krans av humle