Mina blommor & blader

(Sidan under ombyggnad.)

LILJEKONVALJ

En av mina absoluta favoritväxter sen barndomen. Har fått dem av en granne på koloniområdet. Tyvärr blommar de dåligt. Vet inte vad det beror på. De ska ju trivas på de flesta ställen. Såväl skuggiga som soliga. Men eftersom det är en gåva vill jag inte gärna göra mig av med dem. Eller så får jag nöja mig med att den endast levererar mest blad. Och de är ju vackra, de också!

Gullviva

GULLVIVA

Ännu en favoritblomma från min barndom. Blommar i maj. Uppskattad av vildbin. Och bra för övervintrade humledrottningar som behöver mat på våren, så att de kan bygga upp nya samhällen.

IRIS

En växt som trivs nästan var som helst. Blommar under våren. Mina exemplar har jag fått av en kolonigranne. Växten har fått sitt namn efter regnbågsgudinnan Iris i den grekiska gudasagan. Hon använde regnbågen som en bro mellan himmel och jord. När hon gick på bron fastnade regnbågens färger på hennes fotsulor. I hennes fotspår växte det sen upp blommor i regnbågens alla färger, Iris-blommor.

Kungsljus

KUNGSLJUS

Fanns på lotten när jag köpte den. Passar utmärkt som avdelare. Själv använder jag dem som häck. Mycket lättskött. Det är en också en medicinalväxt. Under andra världskriget användes den som bedövningsmedel. Och dekokt på blommorna sägs ge håret mer glans. Finns också att köpa som kosttillskott.

Jättedaggkåpa

JÄTTEDAGGKÅPA

Lättskött, snabbväxande och långlivad. Frösår sig lätt. Kan blomma igen om man klipper ner växten efter blomning. Passar utmärkt som snittblomma. Både blommor och blad kan användas som utfyllnad i sallad. Man kan räven att koka te på växten. Inom läkekonsten har daggkåpan använts som sårförband eftersom den innehåller garvämnen som drar ihop huden.

Syren

SYREN

Syrenbusken har jag fått av min kolonigranne Marco. Förmodligen en bondsyren. När jag fick den var den så liten och ingen visste vilken färg den hade. Det visade sig att det var den klassiska lila varianten.

Rosenspirea

ROSENSPIREA

Låg och lättodlad buske. Blommar från juli till september. Blir c:a 80 cm hög och ungefär lika bred. Passar jättebra som avdelare eller som häck. Ett plus i kanten är att den ogillas av rådjur!

Pion

PION

Vad är en trädgård utan pioner? Den här pionen har jag själv köpt, men tyvärr la jag inte dess namn på minnet. Det enda trista med pioner är att blomningstiden är så kort. Så man får se till att vara på lotten den korta tid den blommar, så man inte missar det.

PION

Fanns på lotten när jag köpte den. Doftar ljuvligt! Trots att jag har planterat om den massor med gånger trivs den fortfarande bra. Somliga säger att har man en gång planterat en pion blir man aldrig av med den. Och det verkar stämma. Så här vacker blir den som bukett tillsammans med Jättedaggkåpa!

Dagens bukett

BERGENIA

En mycket tålig perenn. Växer på de mest ogästvänliga ställen. Har stora gröna blad som håller sig gröna året om. Blommar på våren, nån gång mellan april och juni.

Astilbe

ASTILBE

Det var länge sen denna Astilbe blommade så här fint. Men jag ger mig inte så lätt! Varje år hoppas jag på bättring. Än tänker jag inte göra mig av med den. Att den inte trivts så bra på sistone kanske beror på att de senaste somrarna varit heta med mycket sol. Astilbe trivs bäst i lite skuggiga lägen och där det är fuktigt och min rabatt ligger rakt mot söder.

ROS

Den här fina rosenbusken har fick jag av min dotter, när de skulle göra om sin trädgård och inte kunde ha den kvar. Blommar intensivt hela sommaren!

ROS

Den här vackra rosen har jag fått av min kolonigranne Gunilla. Så vacker och blommar så fint med täta blomklasar.

ROSENSTAV

En växt som humlorna bara älskar! Det är därför jag har jag den. Fick den av min kolonigranne Gunilla som vurmar lite extra för just humlor. Hon är nästan expert på dem. Kan till exempel se skillnad på en hane och hona. Om det är en humla som har övervintrat eller inte. Helt otroligt!

VIDJEHORTENSIA

En buske som passar bra i en rabatt med perenner eftersom den fyller ut så bra. Annars kan det ju kännas lite fel att blanda buskar och perenner i en rabatt. Blommar under sensommar och tidig höst.

STJÄRNFLOCKA

En av mina absoluta favoritperenner! Så naturlig och anspråkslös. Och väldigt tacksam. Blommar dessutom nästan hela säsongen. En av Linnés favoritblommor förresten, har man berättat för mig. Den fanns lite här och där på lotten när jag övertog den. Så jag plockade ihop plantorna och placerade dem tillsammans. Och sen har de förökat sig, så jag till och med har kunnat ge bort plantor av den.

Flox - Katarinas kolonilott

LORUM IPSUM

Denna växt var en av de första som jag köpte till min kolonilott! Den blommar troget varje år på sensommaren. Mycket lättskött. Det enda negativa med växten är att den blir så himla lång i förhållande till övriga växter.

Gullris

HÖSTGULLRIS

Egentligen en ört. Blommar framåt hösten. Ej att förväxla med kanadensiskt gullris, som är mycket invasiv och bör bekämpas.

Daglilja

DAGLILJA

Som namnet antyder blommar varje blomma bara under en dag. Drar till sig fjärilar och bin. Behöver mycket vatten. Men vill inte stå för blött.

PRAKTRUDBECKIA

Denna växt fick jag för många år sen av min kolonigranne Sonja. Lättskött växt som trivs i de flesta trädgårdar, bara den får ordentligt med ljus. Blommar från juli till oktober

SKÖLDPADDSÖRT

Ännu ett av mina senaste tillskott. En mycket lättskött perenn som blommar framåt hösten. Tyvärr tycker även rådjuren om den. Och tar gärna en tugga av den när de har vägarna förbi. Vilket de har alltför ofta…

KÄRLEKSÖRT

En robust och tålig perenn. Fick den av min kolonigranne Marco. Kan med fördel planteras i områden där det är torrt, i steniga partier eller längs kanter. Trivs allra bäst i full sol. Eftersom det är en suckulent, som lagrar vatten och näring i sina blad, skall den inte stå alltför fuktigt. Blommar på hösten.

HÖSTASTER

Blommar som namnet säger på hösten. Trivs bäst i en solig och skyddad miljö, men inte i direkt solljus.

HÖSTANEMON

En traditionell växt i koloniträdgårdar. Tålig och anspråkslös. Blommar sent på sommaren och en bit in på hösten.

HUMLE

Jag har Humle på vindskyddet mot gatan och den blommar så fint varje höst. Humle under huvudkudden anses göra att man sover bättre. Och av blommorna kan man göra en sån här fin krans.

Krans av humle

RÖD SOLHATT

Också en traditionell växt i koloniträdgårdar. Härdig och färggrann. Blommar framåt hösten.