SAFT OCH MARMELAD PÅ RÖDA KRUSBÄR

Röda krusbär

Var det några som gillade extremhettan denna sommar, så var det mina krusbär! I år blev det massor av dem, både av de gröna och de röda. Jag tycker alltid att det är svårt att hitta nåt bra att göra av krusbär. Men i år prövade jag att göra marmelad av de röda krusbären. De är något sötare än de gröna. Den blev jättegod! Jag passade också på att göra krusbärssaft. Nåt jag heller aldrig gjort förr. Den blev också jättegod!

Krusbärsdricka

Krusbärssaft

Ingredienser:
500 gr krusbär
500 gr Danzukker syltsocker

Gör så här:
Koka vatten och krusbär i 10 minuter. Låt svalna till ca 45°C. Tillsätt saftsocker och rör tills att det löst sig. Täck över och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.Värm upp till kokpunkten, det ska inte koka och sila därefter. För klar saft, använd en silduk och låt saften rinna av. För bästa hållbarhet, koka silad saft ca 3 minuter. Häll upp på rengjord, varm flaska, tillslut väl. Förvaras i kylskåpet.
Recept: Dan Zukker

Krusbärsmarmelad

Krusbärsmarmelad

Ingredienser:
500 gr krusbär
500 gr Danzukker syltsocker

Gör så här:
Skölj krusbären. Koka dem i ca 3 minuter. Mixa krusbären lite slarvigt så att det blir lite bitar kvar. Blanda i syltsocker. Låt koka ca 10 min. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem. Förvara burkarna svalt.

Recept från: Dan Zukker