KRUSBÄRSKAKA MED TOSCATÄCKE

Krusbärskaka med toscatäcke

Tidigare år har jag gjort marmelad, saft och bullar av mina krusbär. I år testade jag att göra en krusbärskaka med toscatäcke. Den blev underbart god! Krusbärens lite syrliga smak passar perfekt ihop med sötman i toscatäcket! Istället för krusbär kan man använda hallon. Kakan går bra att frysa. Men helst skall den ätas nygjord medan den fortfarande är lite ljummen med lite vaniljsås till.

Krusbärskaka med toscatäcke

Ingredienser:
Krusbärskaka
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker, + 1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
250 g krusbär

Toscatäcke
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån, (50 g)

Gör så här:
Krusbärskaka
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och 2 dl socker pösigt.
Tillsätt smör och mjöl och rör till en jämn smet.
Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet.
Rör ner skalet i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Blanda krusbären med 1 msk socker.
Tryck ner bitarna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.

Toscatäcke
Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
Blanda i mandeln.

Fördela smeten på kakan och grädda ytterligare ca 15 min. Låt kakan svalna.

Från: Allt om mat