KRUSBÄRSKAKA MED TOSCATÄCKE

Krusbärskaka med toscatäcke

Tidigare år har jag gjort marmelad, saft och bullar av mina krusbär. I år testade jag att göra en krusbärskaka med toscatäcke. Den blev underbart god! Krusbärens lite syrliga smak passar perfekt ihop med sötman i toscatäcket! Istället för krusbär kan man använda hallon. Kakan går bra att frysa. Men helst skall den ätas nygjord medan den fortfarande är lite ljummen med lite vaniljsås till.

Ingredienser:
Krusbärskaka
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker, + 1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
250 g krusbär

Toscatäcke
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån, (50 g)

Gör så här:
Krusbärskaka
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och 2 dl socker pösigt.
Tillsätt smör och mjöl och rör till en jämn smet.
Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet.
Rör ner skalet i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Blanda krusbären med 1 msk socker.
Tryck ner bitarna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.

Toscatäcke
Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
Blanda i mandeln.

Fördela smeten på kakan och grädda ytterligare ca 15 min. Låt kakan svalna.

Recept: Allt om mat

Skriv ut receptet