Jag fick plommon av en granne på koloniområdet som jag gjorde marmelad av. En med ingefära och citron. Och en med kanel och kardemumma. Mina egna plommon gick alla åt till att göra plommonkakor av, förutom dem jag åt som de var.
PLOMMONMARMELAD MED CITRON OCH INGEFÄRA
Ingredienser:
600 gr röda plommon
1/2 dl vatten
Rivet skal av 1 citron
Saften av en halv citron
2 1/2 dl syltsocker
1-2 msk riven ingefära
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Koka upp vattnet.
Skölj plommonen, kärna ur dem och skär dem i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet.
Låt småkoka i c:a 15 minuter.
Tillsätt socker, ingefära, citronskalet och saften citronsaften.
Låt småkoka i c:a 10 minuter.
Ta lite av marmeladen och blanda i natriumbensoatet och rör ned det i kastrullen.
Häll marmeladen i väl rengjorda burkar.
PLOMMONMARMELAD MED KANEL OCH KARDEMUMMA
Ingredienser:
500 gr urkärnade plommon
3 dl syltsocker
2 st kanelstänger
1 tsk stött kardemumma
1 citron, saft och skal
Gör så här:
Skölj plommonen, kärna ur dem och skär dem i mindre bitar.
Blanda plommon och socker i en gryta.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.
Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara svalt.
Recept från: Dan Sukker