Så byggde jag min kolonistuga

(Sidan under ombyggnad)När jag köpte min kolonilott 2006 var både hus och tomt i mycket dåligt skick. Allt behövde göras om från grunden! Jag började med tomten och efter några år var det dags att renovera huset.

Jag hade fått ett så kallat renoveringslov. Det innebär att jag kunde riva en vägg i taget och bygga en ny och sist riva taket och lägga ett nytt. Golvet hade jag redan fixat. Det enda jag behövde behålla var husets stomme.

Koloniföreningen hade vänligheten att låta mig använda överbliven råspånt från bygget av klubbhuset till väggarna. Det gjorde att jag sparade en rejäl slant. Dessutom var de grundmålade vilket sparade mig en hel del jobb. Och pengar med, för den delen.

Ska man ge sig in i rivnings- och byggsvängen behöver man skydda ögon och näsa.

Så här såg kolonistugan när jag köpte den. Gjord av trä med korrigerad plast på kortsidorna, bakre väggen och taket. Fönstret, som saknade glas, var också täckt med korrigerad plast. Det innebar att det under decennier hade regnat och snöat in i huset som gjort att mycket var ruttet inne i huset.

Jag hade fått ett så kallat renoveringslov, vilket betyder att jag fick riva en vägg i taget och bygga upp den. Och sen ta nästa vägg. Jag började med att riva väggen på husets baksida. Här kan man se plastväven som jag temporärt hade täckt insidan av väggen med.

Närbild på husets baksida.

En regel på bakre väggen var rutten och måste ersättas med en ny.

Husets baksida nästan klart! Gjort av överbliven råspont från bygget av det nya klubbhuset och som föreningen lät mig använda. Återstår bara att såga till dem.

Dags att ta itu med ena kortsidan av huset. Den korrigerade plasten, som övre delen av väggen var klädd med, var hur svår som helst att få bort. Sonen fick hjälpa mig med det.

Mellan väggarna på husets framsida fanns rester av getingbon. Det gjorde att jag bestämde mig för att inte ha några innerväggar för att slippa att diverse husdjur bosatte sig där. Huset är ju endast en bod och klarar sig utan innerväggar.

Upptäckte ett getingbo även på insidan av huset.

Taket över dörren monterade jag ned, men jag behöll konsolerna. Tänker att jag skall använda dem när jag gör ett tak över hela framsidan av huset. Men dit har jag inte kommit än…

Dörren också borttagen samt det mesta av husets framsida.

Nya väggar på ena kortsidan och husets framsida på gång.

Se så fräscht det ser ut inne huset! Fönstret köpte jag av en kolonist på ett koloniområde i närheten för 50 kr.

Framsidan av huset näst intill klart. På kortsidan ser man öppningen jag gjort för dörren.

Framsidan målad. Enligt föreningens regler måste husen målas i en grön färg och vi har ett antal nyanser att välja mellan. Jag valde den mörkaste.

Bråte med rivet virke som skall slängas.

Svärsonen hjälper mig med att köra iväg bråten till en återvinningsstation.

Här har svärsonen och jag hjälpts åt med att slänga bråten i en container på återvinningsstationen.

Nu är även den ena kortsidan på huset målad.

Dags att ta itu med husets andra kortsida. Där var den korrigerade plasten också svåra att få bort. Så sonen fick hjälpa mig med den också.

Några reglar hade ruttnat och måste bytas ut.

Ny fräsch regel till husets baksida och en gammal regel, som fortfarande gick att använda, monterade.

Arbetet med att sätta upp plank på husets andra kortsida påbörjat.

Taket borta!

Reglar till ett nytt tak monteras. Tyvärr kunde ingen av de gamla reglarna återanvändas.

Närbild på arbetet med reglarna till taket.

Så här fräscht och fint ser det ut inne i huset nu! Bara tak och dörr som fattas.

Svärsonen hjälper mig med att lägga taket.

Sä här ser takreglarna ut uppifrån.

Taket färdigmonterat!

Svärsonen monterar reglar längs med takskivan.

Här läggs takpappen på.

Vindskiva monterad.

Ännu en vindskiva uppsatt.

Arbetet med taket sett uppifrån.

Alla vindskivor på plats.

Taklagsfest!

Mera från taklagsfesten.

Vindskivorna målade.

Återanvänder den gamla dörren. Den behöver dock nya speglar. De gamla hade ruttnat.

Dörren monterad och målad.

Dörren sedd från insidan av huset.

Lås måste man ha på sitt hus.

Och dörrhandtag är också bra att ha. Detta är handtaget på insidan av dörren. Som dessutom blivit målat i en grön nyans.

Dörrhandtaget på utsidan.

Justeringar av väggen på ena kortsidan av huset.

Justeringar av väggen på andra kortsidan av huset.

Mera justering av väggen på andra kortsidan av huset.

Kolonistuga

Klart!

Dräneringen

Varje vår när snön smält och tjälen gått ur jorden hamnade såg det ut så här runt huset. Eftersom det av olika anledningar inte gick att höja huset, fick jag istället skapa en dränering runt det.

Jag började med att gräva, och gräva, och gräva… en ränna så djup som jag bara orkade som sluttade mot husets baksida. Där jag grävde en grop så djup att vattnet rann dit.

Därefter la jag dräneringsrör i rännan runt huset. Ovanpå det la jag jord. Och ovanpå det markduk för att slippa framtida ogräs. Tyvärr kom inte dessa moment med på bild. Ovanpå markduken la jag trätrallar som jag hade sen tidigare.

De gamla trätrallarna räckte precis till husets framsida.

Till husets kortsida fick jag snickra nya trallar.

Altanen

Nu dags att göra en uteplats. Jag gjorde den av impregnerat trallvirke och reglar. Bland det absolut mest krävande arbete jag nånsin gjort på lotten! Sååå svårt att få både reglar och plank att ligga helt horisontellt!

Uteplats

Efter att ha jämnat till marken täckte jag den med markväv. Egentligen skall man ha grus under markväven, men jag hade inte tillgång till det. Men eftersom jorden är hård, kompakt lera, fungerar det bra ändå. Det enda jag behöver tänka på hädanefter är att olja in däcket varje år.

Interiören