Dagens bukett

Rosenmalva

De allra vackraste buketterna är egentligen de man gör av växter som växer vilt, i dikesrenen eller på ängarna! När jag cyklar hem från min kolonilott tittar jag alltid efter blommor som jag kan plocka. Det är också ett roligt sätt att följa årstidernas gång på. Det börjar med tussilago, sen kommer vitsipporna och sen midsommarblomstren och så håller det på fram till hösten. Den ena arten efter den andra.

Ser jag blommor som jag vet att jag får plocka, gör jag det och arrangerar en bukett eller två hemma i min lägenhet. Man får dock tänka på att vissa växter har kraftig doft, som man känner först när man tar in dem, eller skräpar väldigt mycket och dem får man naturligtvis avstå ifrån. Men man lär sig med tiden vilka blomster som går att ta in.

Om man är osäker på vilka växter man får plocka, kan man gå in på Naturvårdsverkets webbsajt, Där finns förteckningar över alla arter, växter och djur, som är fridlysta i Sverige. På vissa ställen får man inte plocka några växter alls, oavsett om de är fridslysta eller inte, till exempel på Kungl. Djurgårdsförvaltningens mark på Djurgården i Stockholm.

Dagens bukett - Rosenmalva

Denna bukett består av Rosenmalva som växer på min kolonilott, men som också växer vilt ute i naturen.