VIT VINBÄRSSAFT

Vita vinbär

Idag kokade jag saft av vita vinbär som jag fått av en granne på koloniområdet. Vita vinbär är de vinbär som jag tycker passar extra bra till saft. Den får en mildare och lite mera vuxen smak än den röda och svarta vinbärssaften. Vita vinbär blir också goda till gelé som passar jättebra till kycklingrätter. Receptet nedan är egentligen för röda vinbär men passar alldeles utmärkt även för vita vinbär.

Vit vinbärssaft

Ingredienser:
2 l (c:a 1 kilo) vinbär
4-5 dl vatten
6-7 dl socker per liter avrunnen saft
1 rågat kryddmått bensoat

Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet i en stor gryta. Ta minsta vattenmängden om bären är fullmogna och riktigt saftiga. Lägg bären i grytan och koka dem under lock i c:a 10 minuter. Kläm bären då och då mot grytans kant så att de krossas. Häll upp massan i en silduk. Låt saften självrinna i 30 minuter. Mät saften och låt den koka upp. Tillsätt sockret och låt saften därefter koka upp på nytt. Skumma väl. Ta grytan från spisen. Rör ut bensoatet i lite av den varma saften. Blanda den med den övriga saften. Häll upp den på väl rengjord varma flaskor. Fyll dem ända upp och tillslut dem genast.
Källa: Safta, sylta, konservera. ICA-förlaget 1972

Beggar om trädgård