Toscabullar med krusbär

Toscabulle

På min kolonilott har jag sex stycken, ganska små, krusbärsbuskar. Förra årets skörd var minst sagt minimal. I år gödslade jag därför ganska ordentligt under våren. Och det har tydligen gett resultat. För i år är det väldigt mycket bär. Stora och söta. Inte så syrliga som de annars brukar vara. Idag plockade jag ungefär 3 liter bär. Och det finns säkert lika mycket kvar att plocka.

Krusbär kan man göra mycket av. De är goda som de är. Fungerar bra som snacks till saft för barnen eller en sommardrink till de vuxna. Paj är också gott att göra av krusbär. Förra året gjorde jag toscabullar med krusbär som var otroligt goda. De är kanske lite omständliga att göra, men det är väl värt besväret. Jag tror jag skall ta mig tid att göra dem i år med. Här kommer receptet:

TOSCABULLAR MED KRUSBÄR

C:a 45 bullar
Vetedeg:
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1,4 l vetemjöl, spara ½ dl till utbakningen
1 ägg, lätt uppvispat

Fyllning:
100 gr rumstempererat smör
1 ½ dl socker
2 ½ msk vaniljsocker
3 dl krusbär

Toscasmet:
75 gr smör
1 dl socker
½ dl honung
½ dl sirap
1 ½ dl hyvlad mandel

Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ner mjölet och arbeta degen kraftigt i c:a 5 min i degblandare eller c:a 10 min för hand. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i c:a 30 min. Blanda under tiden ihop fyllningen.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till toscasmeten i en skål. Snoppa krusbären och dela dem på mitten om de är stora.

Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp den i två bitar. Kavla ut degen c:a ½ cm tjock och bred över fyllningen. Fördela krusbären och vik degen från den ena kanten på längden mot mitten och vik sedan över den andra kanten mot mitten. Kavla lätt och skär upp degen i 2 cm breda remsor och gör en knut, eller rulla ihop degen och skär upp den i snäckor.

Lägg bullarna i pappersformar och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30-40 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda 5-6 min i 250 grader. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

Lägg alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och sjud ihop dem. Fördela smeten på bullarna och grädda dem i ytterligare c:a 2 min.
Recept från: Elisabeth Johansson, Bär & Bakverk