Mina hallon

Min hallonskörd har varit ganska dålig de senaste två, tre åren. Jag talade med en trädgårdsmästare om det härom veckan. Jag var alldeles övertygad om att det rörde sig om nån sjukdom. Men han trodde att det kan bero på att jag gödslat för dåligt. Och det kan han nog ha rätt i! Jag har nog aldrig riktigt förstått att hallon överhuvudtaget behöver gödslas. Jag menar, hallon som växer vilt, dom är det ju ingen som gödslar… Trädgårdsmästaren rådde mig i alla fall att i mars nästa år gödsla med en halv säck kogödsel per löpmeter hallonbuskar och sen göra samma sak igen i april.

Eftersom våren är förbi denna säsong och det är försent med kogödsel tyckte han att jag kunde gödsla med lite hönsgödsel, vilket jag nu har gjort. Eftersom sommaren hittills varit ganska kall har årets hallon inte börjat mogna förrän nu. Kanske ser det ut att bli en något bättre skörd än tidigare. I vart fall skall det bli väldigt spännande att se hur det blir nästa år då jag kommer att följa trädgårdsmästarens råd till punkt och pricka! Receptet nedan ger en mycket god hallonsaft. Mina barnbarn älskar den!

HALLONSAFT

Ingredienser:
2 l (c:a 1 kilo) hallon
3 dl vatten
5-6 dl socker per liter avrunnen saft
1 rågat kryddmått bensoat

Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Koka upp vattnet i en stor gryta.
Ta minsta vattenmängden om bären är fullmogna och riktigt saftiga.
Lägg bären i grytan och koka dem under lock i c:a 10 minuter.
Kläm bären då och då mot grytans kant så att de krossas.
Häll upp massan i en silduk.
Låt saften självrinna i 30 minuter.
Mät saften och låt den koka upp.
Tillsätt sockret (ta gärna den mindre mängden) och låt saften därefter koka upp på nytt.
Skumma väl.
Ta grytan från spisen.
Rör ut bensoatet i lite av den varma saften.
Blanda den med den övriga saften.
Häll upp den på väl rengjorda varma flaskor.
Fyll dem ända upp och tillslut dem genast.
Recept från: Safta, sylta, konservera. ICA-förlaget

Skriv ut receptet