SIRAP AV SYRENER

Få blommor är så vackra som just syrener! De inte bara doftar gott, de smakar gott också. Här i Stockholmstrakten har de redan blommat ut, men längre upp i landet blommar de fortfarande. Här kommer ett recept på syrensirap. God att ringla på pannkakor, att använda som smaksättning i en kräm eller mousse, eller att bara vända runt jordgubbar i och servera till glass.

Syrensirap


4 dl
10 syrenklasar
100 g strösocker
125 g vatten
25 g honung
50 g färskpressad citronjuice (från c:a 1 citron)

Låt syrenklasarna ligga på en tidning en stund, så att du blir av med eventuella småkryp. Plocka blommorna från klasarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med, för då kan sirapen bli besk. Lägg blommorna i en bunke. Koka upp socker, vatten och honung och tillsätt citronjuice. Slå lagen över syrenblommorna. Lägg på ett lock eller täck med plastfolie och låt dra i kylen i 2-3 dagar. Sila av blommorna och häll sirapen in en steriliserad flaska. Förvara sirapen i kylan. Den håller i c:a 2 veckor.
Källa: Rum ute 2018:5

Beggar om trädgård