Vad gör man med alla dessa äpplen? Jag har visserligen inga äppelträd på min kolonilott. Men jag brukar få äpplen av mina grannar på koloniområdet. I år fick jag även en kasse äpplen av min dotter, som har äppelträd på sin villatomt. Givetvis fick hon av både äppeldrickan och äppelmoset, som tack! Här kommer förslag på några enkla recept på vad man kan göra med sina äpplen.
ÄPPELDRICKA
Ingredienser:
6 l vatten
3 kg äpplen
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
4 dl strösocker
Gör så här:
Koka upp vattnet och låt det svalna.
Kärna ur och skär äpplen i bitar.
Blanda vatten, äpplen, citronsyra och natriumbensoat i en stor bunke och låt stå i kylskåp i 3 dygn.
Rör om då och då.
Sila och rör i socker (beroende på äpplenas sötma) i saften. Rör tills sockret lösts upp.
Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Recept från: ica.se
ÄPPELMOS
Ingredienser:
1 kg äpplen, gärna av flera sorter och helst inte mer än halvmogna
Färskpressad citronjuice
300 gr socker eller honung
1/2 tsk bensoat
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i små bitar.
Lägg äppelbitarna i en stor kastrull.
Blanda bitarna med citronjuice, så mörknar inte moset.
Varvar äppelbitarna med sockret i en rymlig rostfri kastrull.
Låt stå kallt över natten.
Koka upp och sjud 10 minuter under omrörning på svag värme.
Använd en potatisstomp om du vill ha moset mer finfördelat.
Blanda ut bensoatet i en liten del mos och bland sedan detta med det övriga moset.
Fyll på rena burkar och förvara mörket och svalt.
Recept från: Bonniers stora kokbok