Och vad gör man med alla äpplen?

Ja, vad gör man med alla dessa äpplen? Själv har jag inga äppelträd på min kolonilott. Men jag brukar få äpplen av mina grannar på koloniområdet. I år fick jag även en kasse äpplen av min dotter, som har äppelträd på sin villatomt. Givetvis fick hon av både äppeldrickan och äppelmoset, som tack! Här kommer förslag på några enkla recept på vad man kan göra med sina äpplen.

Äppeldricka

6 l vatten
3 kg äpplen
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
4 dl strösocker

Koka upp vattnet och låt det svalna. Kärna ur och skär äpplen i bitar. Blanda vatten, äpplen, citronsyra och natriumbensoat i en stor bunke och låt stå i kylskåp i 3 dygn. Rör om då och då. Sila och rör i socker (beroende på äpplenas sötma) i saften. Rör tills sockret lösts upp. Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Källa: ica.se

Grovt äppelmos

Äpplen
Vatten
Socker
Askorbinsyra, 1/5 tsk per liter mos

Skala, klyfta och kärna ur äpplen. Koka den mjuk i ytterst lite vatten ett par minuter. Rör om med träslev tills det hela blir som ett grovt mos. Eller använd en stavmixer. Söta minimalt eller inte alls. Lägg i askorbinsyran och rör om. Det gör att moset behåller sin ljus färg. Kyl ner moset, förpacka det i plastburkar och ställ in det i frysen.
Källa: Annas mat

Beggar om trädgård

Inläggsförfattare: Katarina