Vit vinbärssaft med kardemumma

Vita vinbär

I år gav min vita vinbärsbuske en bra skörd. Den är ju inte så stor än, men gav ändå ca 1 kilo bär. I år testade jag även ett att göra saft efter ett nytt recept. Det blev en mycket god saft! Citronen och kardemummakärnorna gav den en lite vuxen smak. Och saften fick en behaglig, lite rödaktig färg.

VIT VINBÄRSSAFT MED KARDEMUMMA

Ingredienser:
7 1/2 dl vatten
1 1/2 kilo vita vinbär
1 skivad citron
10 gröna kardemummakapslar
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 1/2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Koka upp vattnet.
Lägg i vinbären (de behöver inte repas) tillsammans med citronskivor och kardemummakapslar.
Låt koka under lock i 20 minuter.
Häll massan i en silduk och låt rinna av i 30 minuter.
Mät upp hur mycket socker som behövs och tillsätt det.
Koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen.
Skumma saften väl.
Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör ned detta i saften.
Fyll saften i varma steriliserade flaskor och förslut.

Skriv ut receptet