För några år sen köpte jag ett plommonträd på Lidl. En liten pinne på nån meter. Men så var den billig också. Förra året blommade det för första gången, men det blev bara ett (1 st) plommon. I år blev det desto större skörd. De första plommonen jag plockade gjorde jag en plommonkaka av. Väldigt god! Och ännu godare blev den när den stått några dagar i rumstemperatur.
PLOMMONKAKA
Ingredienser:
10 mogna medelstora plommon, gärna Opal.
100 gr smält smör
3 medelstora ägg
2 1/2 dl socker
2 del vetemjöl
Lite florsocker att pudra över
Gör så här:
Kärna ur plommonen och skär dem i fjärdedelar på längden. Ställ åt sidan.
Smörj generöst, men bröa lätt, en rund sockerkaksform, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg ut plommonen i prydliga cirklar eller lite hur som helst i botten av den smorda formen.
Vispa ägg och socker i minst 3 minuter.
Tillsätt vetemjölet och rör sist ner det smälta avsvalnade smöret.
Häll försiktigt smeten över plommonbitarna i formen och grädda i 35-45 minuter.
Låt den färdiggräddade kakan svalna ordentligt innan de stjälps ur sin form.
Sikta över lite florsocker.
Recept från: Nya Annas mat