Chelsea flower show 2023

Chelsea flower show 2023

Den årliga höjdpunkten vad gäller trädgårdsdesign och växter är utan tvekan Chelsea flower show. I år sändes den, 13 avsnitt, på Cmore med svenska undertexter. Kan vara bra när de använder fackuttryck och namn på växter. Som alltid när det gäller brittiska trädgårdsprogram får man en massa bra tips också. Här är några av dem jag fick denna gång.

Ängsblommor fanns det gott om i årets visningsträdgårdar. Ängar är ju så viktiga för den biologiska mångfalden. En del trädgårdar hade till och med vad man vanligtvis betraktar som ogräs i rabatterna.

Elefantgräs

Vill du ha ett prydnadsgräs, välj ett elefantgräs. De är härdiga och kan odlas över hela landet. Det finns många sorter att välja bland. Alla med olika utseende på sina vippor.

Vattenkrasse

Om du har en damm, strö ut vattenkrasse i den. Vattenkrassen tar bort ogräs och du får ett klart vatten.

Spara dina vissna allium, spreja dem med silverfärg så får du jättefina juldekorationer.

Behöver du isolera dina planteringskärl, använd fårull. Ullen kan du också använda för att få rådjuren att låta bli dina odlingar. Sätt upp en pinne med en liten boll av fårull så håller du dem borta.

En växt jag verkligen föll för i år var Camassia, som det finns många varianter av. Härdiga perenner som trivs i full sol eller delvis skugga. Blir c:a 90 cm hög. Tänker definitivt att satsa på en sådan nästa säsong.

Som snittblomma rekommenderades Neriner. Trivs i soligt och skyddat läge i väldränerad jord. Planteras med fördel i kruka. Måste övervintras frostfritt.