Godaste vinbärskakan

Röda vinbär

Jag har ju gjort mig av med alla mina bärbuskar förutom krusbären, för att börja om från början nästa år. Så någon skörd av egna röda vinbär blev det inte i år. Men jag hade fått röda vinbär av min dotters svärmor och av dem gjorde jag en vinbärskaka. Underbart god blev den! Botten blev som ett mellanting mellan paj och mandelkaka. Håller sig länge i kylen. Och går även bra att frysa in.

Vinbärskaka
Ingredienser:
150 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2-3 dl röda vinbär
2-3 msk socker att strö ovanpå kakan

Gör så här:
Vispa smöret och sockret till en ljus och krämig smet.
Tillsätt ägget och vispa ordentligt tills allt blandat sig och blivit krämigt.
Rör ned bakpulver, salt och vaniljsocker.
Häll i vetemjölet och blanda till en mjuk deg.
Smörj en form med avtagbar kant, c:a 24 cm i diameter, och täck botten med bakplåtspapper.
Tryck ut degen jämnt i formen.
Häll över vinbären och fördela dem i ett tunt, jämnt lager.
Strö över sockret.
Grädda i 175 grader i c:a 20-25 minuter. Kakan skall vara lite kladdig men ha fått fin färg när den är färdig.

Skriv ut receptet