Smulpaj på rabarber

Rabarber

Aldrig har mina rabarber växt som i år! Visserligen gödslade jag dem rikligt i slutet på förra sommaren, men ändå. Självklart kommer jag att göra saft av dem, det bukar jag göra. Men jag skall börja med att göra en paj, som jag också brukar göra. Det är en vanlig smulpaj. Men jag byter ut det vanliga vetemjölet mot dinkelmjöl. Är man känslig för gluten brukar dinkelmjöl vara bättre än vanligt vetemjöl. Dessutom blir pajen mycket knaprigare med dinkelmjöl.

SMULPAJ PÅ RABARBER

Ingredienser:
3,5 dl dinkelmjöl
150 gr smör
1 tsk vaniljsocker
6-8 rabarberstjälkar
1 dl socker
2 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj rabarbern.
Eventuellt kan man skala den, men det behöver man oftast inte göra.
Skär stjälkarna i c:a 3 cm långa bitar.
Mät upp mjöl, vaniljsocker och skivat smör i en degbunke.
Nyp ihop degen med fingertopparna – arbeta snabbt och så lite som möjligt, så att fettet inte hinner smälta av fingervärmen.
Lägg ut degsmulorna i en osmord pajform, tryck till med handflatan så att de håller ihop någorlunda.
Rör ihop sockret med potatismjölet och varva rabarbern med blandningen av potatismjölet och sockret ovanpå degsmulorna.
Grädda i 225 grader i c:a 25 minuter.
Bearbetat recept från: Nya Annas mat

Skriv ut receptet