ÄNGSSYRA

Min ängssyra har dragit iväg och växer nåt alldeles förskräckligt! Ängssyra kan man använda till mycket. Förr i tiden var det populärt att använda roten till att färga garn och tyger gula. Bladen använde man till att lägga om sår med. Vid nödår kunde man torka roten, och även fröna, och mala till mjöl, som man sedan bakade bröd av, så kallat nödbröd. Själv tänkte jag dock försöka mig på att göra en soppa av den. Ängssyra innehåller, precis som rabarber, mycket oxalsyra, så var försiktig och ät inte för mycket av den!

Ängssyrasoppa

4 portioner
400 g färsk ängssyra (eller spenat)
1 liter grönsaksbuljong av tärning eller fond
4 hårdkokta ägg
4 msk smetana eller crème fraiche smaksatt med
2 krm citron, pressad saft
En halv strimlad gurka
1 dl hackad dill
4 skivade salladslökar

Rensa, skölj och finhacka ängssyran (eller spenaten). Koka upp buljongen och lägg i ängssyran (spenaten). Koka upp och sjud i 3-5 minuter. Späd eventuellt soppan med mer vatten till önskad konsistens. Låt soppan kallna. Mosa äggulorna med en gaffel och rör ner dem i soppan tillsammans med smetana eller crème fraiche. Strimla äggvitorna och blanda dem tillsammans med gurkan, salladslöken och dillen i soppan.
Källa: coop.se

Beggar om trädgård